Recepty
Kuře kmene Navajo
Ulovíme kuře (koupíme v obchodě). Ulovené kuře oškubeme, ze zbylých per můžeme vyrobit čelenku, popř. peroutku na potírání. V případě koupeného kuřete toto rozdělíme na 4 díly, opláchneme a dáme stranou.
Do olejem vymazané zapékací misky naklademe oloupané brambory, nakrájené na cca 1 cm plátky. Osolíme, opepříme.
Na větší kousky nakrájíme cibuli a oloupané a jadřinců zbavené 2 jablka a rozprostřeme na brambory.
Čtvrtky kuřete potřeme olejem, osolíme, opepříme a položíme do zapékací misky. Naplněnou zapékací misku dáme do trouby a pečeme při 180 st.cca 1 a půl hodiny. Fajnšmekři můžou pomazat před dopečením kousky kuřete medem.
Opilá čočka
Čočku propláchneme a namočíme přes noc do červeného vína. Druhý den víno slijeme a čočku vaříme ve vodě do měkka společně s bobkovým listem a špetkou cukru (osolíme až těsně před dovařením).
Mezitím na sádle v pánvi osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a trochu mletého masa (ev. na drobno nakrájené klobásy). Přidáme rozmačkaný česnek dle chuti.
Ve chvíli, kdy je čočka uvařená, vmícháme obsah pánve, přidáme lžičku hořčice, ev. dochutíme octem.